Vzgoja = najnovejša olimpijska disciplina

Nikoli nisem bila športni tip, še to kar sem začela trenirati, kot otrok, me je minilo takoj, ko bi morala začeti tekmovati. Nekako to nikoli ni bilo del mene in sploh se mi sanjalo ni, da bom enkrat tekmovala v najbolj popularnem tekmovanju – materinstvu. Definitivno sem se premalo pripravljala, kondicijski ali dva več, ne bi škodili.

Skupaj z nosečnostjo so se začela prva vprašanja in primerjave. Okej, nekako sem jih razumela ali pa sem jih vsaj poskusila razumeti, kot pač razumem, da so eni ljudje bolj obremenjeni z materialnimi dobrinami kot drugi in da enim grejo še posebaj v nos ti drugi, ki si lahko kaj privoščijo. Naenkrat sem se znašla med vprašanji o vozičkih, lupinicah, posteljicah in vsa ta drama mi ni bila čisto jasna. Sploh se mi sanjalo ni, da je to samo uvod v tekmovanja na nivoju Olimpijskih iger. Jaz sem se za voziček odločila čisto preprosto, ker mi je bil lep. Ne, ker je bil IN ali ker je bil (pre)drag. To, da sem ga po dobre pol leta menjala in ne bi nikoli več vzela tega, je druga zgodba, lep mi je še vedno.

Stvar se je začela stopnjevati z dojenjem – prva disciplina. Ne dojiš, takoj katastrofa in kakršnikoli problemi nastopijo pri tvojem dojenčku, vsaj nekje do pol leta, izvirajo iz dejstva, da ne dojiš. Vneta ušesa? Ja, ker ne dojiš. Krči? Ja, ker ne dojiš. Še ne sedi? Ja, ker ne dojiš.

Takoj za dojenjem pa se pojavijo nove discipline – mejniki. Smejanje, sedenje, kotaljenje,… Vsak mejnik posebaj predstavlja novo disciplino za primerjavo. Sovražim take debate, kjer se primerjajo otroci in njihove sposobnosti. Sigurno se bo kdo našel s pametnim komentarjem, da to pišem le iz lubusumja, ker moj otrok še ne počne česa, kar počno njegovi vrstni. Ne, Luka nikjer ne zaostaja, kot nedonošenček je bil napoten na Razvojno, kjer so naju odslovili z diagnozo akceleriranega razvoja. Zato to moje pisanje ni lubusumje ampak samo moja jeza, ko poslušam ena te ista vprašanja vsak dan. Kdaj je shodil? Spi celo noč? Še ma plenice? Že govori? Ja, spi od 7 do 7, ne samo, da nima plenic, še wc počisti z Domestosom vsako soboto in govori pa piše male pisane v treh jezikih.

Nikoli mi ne bo jasno zakaj me neznanka v parku sprašuje kdaj je moj otrok shodil.

Razumem, da to zanima koga od bližnjih, ne razumem pa zakaj so to vprašanja neznancev, ki mi potem takoj odgovorijo kako je bilo pri njihovih otrocih. Ne, ne zanima me kdaj je Maja shodila, niti koliko besed Maja govori ali koliko zob že ima. Ker Maja ni moj otrok in če bi bila, bi mi bilo vseeno za druge. Maja je Maja in Luka je Luka. Tudi z znanci, ki jih srečam v mestu na sladoledu ali na sprehodu ni boljše – za klasičnim kako si že sledijo primerjalna vprašanja. Raje me vprašaj, če sem kaki dober film pogledala zadnje čase ali pa reči, da imamo končno lepo vreme, kot da tratima dragocen čas, ko bi lahko jedli sladoled, za to kdaj je tvoj shodil in če gre na kahlico.

Nove razsežnosti tekmovalnosti sem pa spoznala pri vsakem pogovoru z znanko, ki sem jo enkrat, ko več nisem zdržala direktno vprašala, če tekmujema. Na to, da se je Luka ponoči zbudil 3x, se je njena 4x. Na to, da ima Luka poln nos, ima njena še bolj. Na to, da se Luka dere za brezveze, se je njena še bolj. RES? Zdaj ni več tekmovanje samo kdo je boljši ampak tudi kdo je bolj naporen?

Mamice, dva otroka si nista enaka en drugemu in prav tako si tudi razvoj ni. Vse bo prišlo ob svojem času, spraševanje drugih o tem kdaj so njihovi otroci kaj počeli je zelo dvorezen meč. Nikoli ne veste, kdaj boste ve tiste, čigar otrok je bil “počasnejši”.

Nehajte spraševati, primerjati in ocenjevati otrok, saj to, da Maja hodi pri 9.mescih še ne pomeni, da bo rekorderka na 100m, kot tudi ne, da ne bo prav to Miha, ki je shodil pri 16.mescih.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s