Singlemame in odnosi

Že nekaj časa imam v glavi, da bi morala spet kaj zapisati o starševstvu, ki ni “normalno” pa čeprav je pri nas že skoraj to postalo. Dobivam veliko vprašanj o tem kako je meni, kako jaz funkcioniram, kako mi uspeva. Ne morem dati pametnega odgovora na to saj je vsaka situacija posebna, drugačna in nikoli ni enostavno. To, da se danes odpravljam v Ljubljano v odajo na RTV, kjer bo govora o partnerskih odnosih pred in po otroku, kjer bo “moja” Danijela (vsi vemo, kdo je Danijela, nekateri le ne veste, da je to mami na off) glavna gostja, me je vzpodbudilo, da spet zapišem kaj o nas, singlemamah in odnosih, ki se spreminjaj z otrokom.

Smešno ne, da grem jaz na tako oddajo, kaj pa imam jaz za povedat o tem? Vbistvu veliko. Biti brez partnerja še zdaleč ne pomeni tega, da ne vem kaj se dogaja, kakšne so spremembe in vpliv otroka tudi na moje odnose (potencialne ali realne). Zadnje čase slišim eno te isto vprašanje z vseh strani, vsi me sprašujejo, če imam koga. Nevem zakaj sledi začudenje, ko rečem ne, da ne rabim. Ja pa kak to misliš ne rabiš? 

To kar jaz “rabim ali ne rabim” trenutno ni pomembno saj obstaja nekdo, ki “rabi” mene bolj kot kogarkoli drugega in jaz si želim biti tu za njega, samo za njega.

To ne pomeni bolanega navezovanja otroka na mamo in predvsem to ne pomeni tako groznega življenja kot si ga ljudje predstavljajo. Ni grozno in vsekakor ni najslabša možna opcija. Je veliko boljša opcija od marsikatere nesrečne zveze. Marsikomu je še posebaj težko, če na to ni računal ampak realno, sej noben ni. Na očitke da poredko pišem o tem imam čisto preprost odgovor – meni ni nič posebnega, konec koncev je to edini način materinstva, ki ga poznam in v njem se počutim dobro. Kaj dobro, včasih, ob dnevih, ko imam oprane lase in pridem do službe brez keksa na rami celo odlično. Ni zmeraj lahko in nikoli ne bo postalo lahko, skupaj s svojim otrokom se moraš učiti stvari, ki jih prej nikoli nisi potreboval, moraš poskrbeti za prav vse otrokove potrebe ampak je vredno. Je možnost, da s svojim otrokom vzpostaviš vez, ki bo zmeraj samo vajina. Imaš možnost uživati sam v trenutkih s svojim otrokom, imaš možnost odločanja. Imaš vso otrokovo ljubezen in to lahko premaga prav vse ovire, če se tako odločiš. Lahko vzgojiš srečnega otroka ne glede na situacijo.

Imaš pa tudi veliko odgovornost. V današnji družbi, kjer so zveze z ljubeznijo, zaupanjem in spoštovanje redkost, ki ohranja upanje romantikom, je najpomembnejša odločitev, ki jo naredi samski starš pri iskanju novih partnerjev ta, koliko je vredno riskirati srce svojega otroka. Zato je moj odgovor ne rabim. Ne rabim riskirati srce svojega otroka in ne svojega, zmorem prav vse sama.

To, da sem sama ne pomeni, da sem osamljena, ne pomeni, da sem “boga” ali da mi karkoli manjka. Pomeni, da sem mama, ki ljubi najprej svojega otroka in potem sebe.

 

20170504-untitled-0021
Photo: Prav posebno, Urška Golob

5 thoughts on “Singlemame in odnosi”

  1. Jeeej, uspelo! 😉
   Še nekaj ti jih pošiljam.
   ❤ ❤ ❤

   Včasih, ko prebiram tvoj blog, dobim kar malo slabo vest… Nisem "singlemom", pa se mi zdi, da mi kljub moževi prisotnosti (in vsaj v teoriji manj dela / obveznosti… z otrokom, ker si z možem "kao" delo deliva – khm…) ne uspeva biti tako pozitivna, nasmejana, "ne tečna" mama. :/
   Občudujem, kako vse to zmoreš.
   (Kot npr. občudujem Marušo, ki je vedno dobre volje, pozitivna, polna vzpodbudnih besed.)
   Od kod ti (vama) vsa ta energija?

   Liked by 1 person

   1. Janja hvalaa za vse srčke in lepe besede! Nič ni narobe, če nisi vedno pozitivna in nasmejana, tudi jaz nisem, v primerjavi z Marušo pa smo vsi Grinchi, ki vkradejo bozic saj je ona res poosebljena dobrota ❤️❤️ Mislim, da energija pride iz spoznanja, da vedno so in bodo problemi, ne glede na to ali se sekiras ali ne in potem se preprosto nehas ❤️

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s